Concert de presentació del disc d'obres per a Cobla del Robert Agustina Busquets

Publicat el dia 22nd Jun 2021

El nom de Robert Agustina ha anat lligat al de la Cobla Berga Jove pràcticament des dels seus inicis: l’any 2015, per celebrar el primer any de la formació, vam encarregar-li la sardana Un any i un dia. Més endavant han vingut altres estrenes, com Queralt al cor o Petits Marc i Queralt, dedicada als seus dos fills bessons i estrenada el 2016 a l’Aplec de Berga. A més, Agustina ha dirigit la formació en múltiples concerts, i més darrerament en alguns dels concerts de l’espectacle que hem presentat amb el grup català Obeses.

Ja l’any 2016 va sortir la idea d’un possible enregistrament amb l’obra per a cobla de Robert Agustina, incloent-hi les sardanes escrites per encàrrec de la Cobla Contemporània i la fantasia per a cobla i percussió Quòdlibet, inspirada en temes de la Patum. L’any 2020, veient com es van reduir les nostres actuacions a causa de la pandèmia, vam creure que era el moment idoni per posar en marxa aquest projecte. A més a més, l’any 2020 coincidia amb el 50è aniversari del compositor, així que era el moment ideal per fer l’enregistrament.

L’enregistrament d’aquest disc ha estat possible gràcies a moltes persones i col·lectius diferents, que van des del Departament de Cultura de la Generalitat, la Confederació Sardanista de Catalunya, la Fundació Universal de La Sardana i als més de 90 mecenes que van participar en la campanya de Verkami. També vam tenir una ajuda extraordinària i no prevista, que va ser rebre el premi a la difusió cultural berguedana atorgat pel Consell Comarcal del Berguedà el passat mes de desembre. La dotació econòmica l’hem destinat íntegrament a l’edició d’aquest disc.

Al disc s’hi pot trobar tota l’obra per a Cobla escrita pel compositor berguedà Robert Agustina Busquets escrita fins al 2020. S’hi troben les següents composicions:

Primer bloc (Espontànies)

  • Il·lusions (2003)
  • Nans i gegants (2004)
  • Op. 41 (2011)
  • Clàssica(2020)

Segon bloc (Dedicades)

  • Gerard i Marta (2001, a Gerard Comellas i Marta Camps)
  • Un any i un dia (2015, a la Cobla Berga Jove)
  • Queralt al cor (2016, al Centenari de la Mare de Déu de Queralt)
  • Per tu, Pol (2009, a Pol Agustina)
  • Petits Marc i Queralt (2016, a Marc i Queralt Agustina)

Tercer bloc (Col·laboracions amb la Cobla Contemporània)

  • L’abella picapedra (2012)
  • Malbaratament indecent per sota la taula (2016)
  • Una de l’oeste (2018)

Quart bloc (Obres)

  • Breu divertiment sobre una popular catalana (1999)
  • Quòdlibet, fantasia per a cobla i percussió sobre temes de la Patum (2010)

 

La gravació va tenir lloc a finals del 2020 a l’Espai Montserrat Camps a Sabadell, un espai de gravació gestionat per l’entitat Músics per la Cobla. La presa de so, producció musical, edició, mescla i masterització l’ha realitzat l’Enric Giné (Tasso Laboratori de so). La il·lustració i disseny del llibret ha estat realitzat per la Bet Calderer. La publicació i fabricació l’ha realitzat Audiovisuals de Sarrià.

L’última etapa de qualsevol nou disc és la presentació. Per aquest motiu hem organitzat un concert de presentació el dia 17 de juliol a les 7 de la tarda al Teatre Municipal de Berga. Animem a tots els mecenes que van participar en el Verkami a assistir-hi, així com a tota la ciutadania de la comarca, per donar una càlida i generosa estrena d’aquest disc. Les entrades es podran adquirir a través del web de la Cobla Berga Jove (coblabergajove.cat) a partir del dia 30 de juny a un preu de 10 €. Un cop finalitzat el concert també es podrà adquirir el disc, també a un preu de 10 €.

Aquest concert compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga i l’Escola de Música Municipal de Berga.